Kik vagyunk?

Ride – mint motorozás, Right – mint jól, helyesen.
Filozófiánkról itt olvashatsz.

Történetünk

Az alapítók függetlenül egymástól már régóta blog indításán gondolkodtak. Egy közös gurulás közben beszélgettünk a motivációkról és egy vacsora mellett megszületett a RideRight ötlete. 2018-ban indult útjára az oldal. Valahogy mindnyájunknak az volt az érzése, hogy ráfér a motoros társadalomra egy kis tudatosság. A RideRight profilját úgy határoztuk meg, hogy minden elemében a tudatos motorozás felé irányuljon. Így elkezdtünk a motorozás témakörében olyan cikkeket írni amelyekkel gondolkodásra, cselekvésre készteti az embereket.

Dani

Imádok motorozni, igyekszem úgy csinálni, hogy ne kelljen abbahagynom. Azt mondják hogy vadásznak ránk odakint ami igaz, de a te hibád ha hagyod magad levadászni! 🙂

Több dolog is összeállt amikor megfogalmazódott bennem, hogy lehet érdemes lenne leírnom azt amit tudok. Elsőként említeném, hogy barátnőm átülne mögülem egy saját vasra és hát szeretném, ha nem esne baja, így elkezdtem tanítgatni. Másodszor sokan motoroznak körülöttem és nekik sem árt pár tanács, mert jogsi mellé a tanfolyamon nem kapnak sok tudást.

Interneten, Facebookon, Youtube-on és parkolókban vannak pontok/tanácsok/megfontolások amiktől feláll a hátamon a szőr, valakit még veszélybe sodornak vele, ha nem rosszabba. Kérlek kétkedjetek az ott fellelhető anyagokban.

Nem úgy születtem, hogy tudok motorozni. Sok motorozás, gyakorlás, tanulás áll mögöttem. Mai napig gyakorlok, mert tanulni holtig és a végtelenbe és tovább. Észrevételeket szívesen fogadom, bár hitvitába nem folynék bele, mert hát nincs értelme 🙂
Nem kell nekem hinni, úgy csinálni bármit is ahogy itt leírtam, de fenntartom a jogot az “én megmondtam”-ra 🙂
Sok esetben igyekszem a referenciákat majd megadni… ha nekem nem hiszel.

Hívj Dani-nak, mindegy ki vagyok ez a blog nem rólam szól.  20+ éve motorozom. Kis motoron kezdtem majd lett 16 évesen jogsim A1 két évre rá A kategóriás. Végigmentem a szamárlétrán ( 50,125,…750,1000,1200, 2T,4T,sor4,V2,V4). Sok kilométer és sok szép élményt adott a motorozás, de volt benne esés, ütöttek el, tettem mentőbe/mentőhelikopterbe motoros társakat. Célom átadni azt amit tudok. Rutinosak sok cikket vagy kihagyhatnak, vagy röhöghetnek azon amit írok. Ha kezdő vagy viszont hiba kihagyni bármit is, én irigyellek, mert én nehezebb úton tanultam mindezt meg.

Motorozás olyan mint a sex. Bízni kell a gumiban 🙂 a viccet félretéve számítógép előtt nem az igazi. Itt iránymutatást találsz, érdemes motorozni tényleg tapasztalt motorosoktól ellesni, hogy hogyan is csinálják, megkérdezeni/meghallgatni, hogy mit tanácsolnak és el kell menni tréningre. Külső szemmel tapasztalt oktatók sokat tudnak segíteni.

Dani
The opinions expressed are my own views and not those of my employer.

Zoli

Minden egy szerelemmel kezdődött. Volt az úgy egyszer rég, hogy az unokatestvérem, mikor eljött hozzánk a vadi új S51-es Simojával, és felültetett a tankra, mert akkoriban még nem igazán nőttem ki a földből. Megcsapott a motor illata, és a szél az arcomba vágott, ott eldőlt, hogy én motorozni fogok. Édesapám azt, mondja, hogy biztos a génekben van, mert drága Nagyapám, Isten nyugosztalja rajongott a motorokért. Teltek múltak az évek, aztán a szülők hathatós segítségével, minden csak álom maradt. Így gyerekként csak a poszterek a falon, és a magazinok maradtak. Igen ám de felnőttem, lett jogsim, lett állásom, így hát anyu aggódó tekintete, már csak a tükörből látszik. 🙂


Piszok nagy szerencsével, lassan egy évtizede a legújabb fejlesztésű motorkerékpárok, fordulnak meg a seggem alatt, mindenféle formában, stílusban. Sosem voltam az az ember aki majd jól megmondja, de eljött az a pillanat, Danitól teljesen függetlenül, hogy szemet szúrnak olyan dolgok ami mellett már nem nagyon akarok elmenni.

Amint az előttem szóló is mondta, senki sem született úgy, hogy tudja. A folyamatos tréningezés, a sok-sok kilométer megtétele ezen a sokféle motoron, az ami tapasztalattal, ruház fel. Néhány éve elindultam, egy olyan úton amit addig nem hittem elég fontosnak. Rengeteg új dolgot adott, a pályázás. Egy barátom iskolájában tanultam, a trükköket. A barátság elmélyülésével, segédkeztem motorosiskolájában a tréningek levezénylésében. Igyekeztem a tanulókat megfigyelni, felismerni az esetleges hibákat. Rengeteget videózom. Elemzem a világ legjobb pilótáinak mozdulatait, testtartását, hogy megértsem mitől képesek olyan fantasztikus teljesítményre a versenypályán, és megpróbálom lefordítani a biztonságos hétköznapi közlekedés nyelvére. Legnagyobb meglepetésemre, az egyik tréning után a tanulók követelték, hogy írjam a nevemet az oklevelükre. Számomra ez által megerősítést nyert, hogy jó úton haladok, és értékes információkkal, tapasztalatokkal tudom segíteni a motorosokat.

Honnan ismersz fel!? Mindenkire lenézek! 😀 Én vagyok a csapatban a legmagasabb.

Zoli

Csaba

Motorozom, tehát vagyok. Egy BMW R90S poszter árnyékában cseperedtem fel, mert nálunk mindenki fertőzött. Nagyapám motorozott, édesapám motorozik, egyértelmű, hogy én is, és a 7 éves fiam szintúgy. Első egyensúlygyakorlataimat egy két sebességes 50-es Tomos nyergében kezdtem, ami 9 évesen nagy számnak tűnt. Azóta megjártam a szamárlétrát, sokféle moci megfordul a fenekem alatt. Legalább annyira szeretem javítani a vasakat mint motorozni ( a haverok gépeit is általában én szervizelem, amit ki is kell ám érdemelni 🙂 ). Gépész vagyok, meggyőződésem, hogy a Gépnek lelke van! Ahogy bánsz vele, azt kapod vissza. 
Egy orfűi RR vezetéstechnikai tréningen ért a villámcsapás, hogy bizony képeznem kell magam (hiszed vagy nem de ez az érzés azóta is folyamatos 🙂 ). Így kerültem közelebbi kapcsolatba a csapattal.
Az én szenvedélyem a motoros túrázás. Egyedül, vagy csoportban teljesen mindegy. De ha már lehet többen menni, miért ne mutatnám meg neked a kedvenc útvonalaimat. Egy túrának legalább olyan fontos eleme a logisztika, mint a jó útvonal. Összhangba kell hozni a motoros élményt a látványos tájjal, finom helyi ételekkel valamint a megfelelő szállás kiválasztásával, úgy hogy a napi útvonal hossza se szálljon az egekbe. Mindezek mellé a RideRight alapelvét figyelembe véve a vezetéstechnikai képzésnek is helyet kell szorítani. Ha minden stimmel akkor nevezhető a túra “kereknek”.  A srácok néha nagy feladatok elé állítanak de élvezem a kihívást.

Vigyázzatok magatokra!

Patrik

Csabához hasonlóan 50-es Tomoson kezdtem 7-8 évesen az udvarunkban. A 2T illata elkísért 14 éves koromig, mikor meglett a jogosítványom és persze az első kismotorom is. Nem csak a szamárlétrát jártam meg szép sorban, de a stílusokat is. (Csopper kivételével) megfordult sokminden a seggem alatt, kezdve supermotoval, 125-ös kis Varaderóval, majd jöttek a nagyobb endurók, naked és sport-túra gépek. Végül a túrázásban találtam meg a boldogságot. 

Több tízezer kilóméter és 1-2 esés után jött a felismerés, képeznem kell magam. Hiába éreztem magam 8 év közlekedés és túrázás után gyakorlott motorosnak, valami akkor sem volt kerek… hiányzott a magabiztosság, (bármilyen helyzetről is legyen szó.)

Dani és Zoli volt az akik megmutatták, hiába a sok év, rohadtul nem tudok motorozni 😃 A felismerés, sok gyakorlás és a még több TUDATOS kilóméter után talán mondhatom, hogy ez megváltozott. 

Ezt a tudást és persze az élményekben gazdag, biztonságos túrázást szeretném én is továbbadni minél több embernek.

Jogi nyilatkozat mert állítólag nem árt

Itt megjelent minden írás a legjobb tudását és szándékát tükrözi a szerzőknek, de mind emellett az olvasó elfogadja, hogy saját felelősségére alkalmazza az itt leírtakat és a szerzők ebből adódó bárminemű felelőséggel nem tartoznak felé.
The opinions expressed are my own views and not those of my employer.

Ha elírást találtál, kérünk jelezd felénk. Csak annyit kell tenned, hogy kijelölöd a szövegrészletet és lenyomod a Ctrl+Enter billentyűket.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.