Jogsi előtt – rutin pálya tippek

A barátnőm elkezdett motorjogsit csinálni, és úgy érzete nem halad, nem fejlődik, megkért, hogy segítsek neki. A munka miatt, nem is tudott annyit gyakorolni, mint szeretett volna. Így hát kimentünk együtt, és ekkor tudatosult számomra milyen alapvető dolgok hiányoznak neki. Nem mondom, hogy neked ezeket nem magyarázzák el vagy, hogy el kéne mindent mondani amit itt olvasni fogsz, de amikor először motorra ülsz a rutin pályán, épp eléggé izgulsz attól, hogy motor van a lábad közt és épp eléggé leterhel az egész szituáció, ahhoz hogy mindent megjegyezz.

Üléspozíció

Ha kevésbé magasra nőttél mint én, akkor még inkább fontos, hogy a motoron úgy ülj, hogy ha elfordítod teljesen a kormányt ne legyen teljesen nyújtva a karod. Ehhez valószínű kicsit előre kell dőlnöd, viszont igyekezz, hogy ne támaszkodj a kormányra. A combjaiddal meg kell szorítanod a tankot, hogy stabilan tartsd a tested. Ha teljesen elfordított kormánynál vízszintes az alkarod, akkor nagyjából jól ülsz.
Ha hátra kell nézni, és teljesen egyenesek a karjaid, akaratlanul is bele fogsz tolni a kormányba, amivel instabillá teszed a motort.

Lábletétel

Megállásnál, csak és csak is akkor tedd le a lábad, ha a motor már teljesen megállt. Amikor még mozgás közben teszed le a lábad, nagyon gyorsan hátrébb fog kerülni. Ezzel azt éred el, hogy Frédi-Béni módszerrel próbálsz lábbal utána menni a motornak, ami instabillá teszi a megállásokat ez által nem fogod tudni egyenesben tartani a motort. Ne húzd a lábad a földön, mert bármilyen úthibába megakadhat. Ha nem tudsz letalpalni mindkét lábbal a megállásoknál, akkor melyik oldalra kell letenni a lábad? Segítek! Nem arra amerre dől a motor. Döntsd el te melyik lábad akarod letenni, és egy hajszálnyit döntsd a motort arra az oldalra. Ne a motor döntsön, hanem te!

Ne próbáld megtartani a motort, ha dől! Nem sok esélyed van rá. Maximum tudsz egyet lökni rajta ha túldöntötted, mintha rollert hajtanál. Ha már nem tudod továbblökni magad, akkor igyekezz nem alá kerülni, próbálj minél messzebb kerülni a motortól.

Szlalom

A trükkje az, hogy ne a következő bójára fókuszálj hanem előrébb. Minél távolabbra (2-3 bója) tudsz fókuszálni annál jobban tudod látni magad előtt azt az utat amit be kell motoroznod. Ne egyenesen közlekedj a bóják közt, íveket kell leírni, nagy S betűket.

A visszafordulás

Használd ki a pálya teljes területét. Bója mellől kezd a fordulást, tessék közel menni hozzá. Fordulást ne kezd túl korán, elég akkor, ha a bója mellett van az első kerék. Ha hamarabb kezded, levágod az ívet, így a kanyar közepénél elfogy a hely, mert keresztben érkezel a ívhez.
Nagyon fontos, hogy hova nézel! Amikor megközelíted az első bóját nézd meg, hogy hol kell fordulnod. Még mielőtt odaérnél (1 méter kb. ) már nézd az utolsó bóját, de csak az első bójánál fordulj. Perifériás látásodból fogod látni a többi bóját. Amint fordul a motor, már keresd a folyosót és azt nézd, mert így tudsz oda menni ahová akarsz. “A motoros oda megy ahová néz.” A legtöbb esetben igaz ez az állítás, alkalmazd tudatosan!
Kormányzás fontos, hogy határozott legyen és megfelelő szögben fordítsd a kormányt. Üléspozíciód ugye jó? ( lásd fent ). Motor dőlni fog, a kanyar belső íve felé ami jó, mert így sokkal szűkebben lehet fordulni, ám ha soknak érzed felsőtesttel dőlj ellen neki ( az ívvel ellentétes irányba ).

Ha elzárod a gázt, behúzod a kuplungot teljesen, vagy az első féket tuti elesel. Ha túl gyorsnak érzed a tempót, akkor csúsztasd a kuplungot, ha még mindíg sok akkor esetleg egy leheletnyi hátsófék segít leküzdeni a félelmeidet.
Bár megjegyezném, hogy amikor van sebessége a motornak akkor van stabilitása is. Ha nagyon lelassulsz, akkor kezdesz imbolyogni igazán. Bízz a gépben, el fog fordulni könnyedén 7 méteren alapjáraton, nagyjából 8-12 km/h-val szinte magától.

A rettegett 8-as

Talán ez a legnehezebb eleme a rutin pályának. Igazából egy balos, és egy jobbos visszafordulás, amit a fent leírtak alapján kell végrehajtanod. A kettőt összekötő szakasz viszont nem egyenes. Kövér nyolcasokat kell leírni! Amikor kijössz az első visszafordulásból, akkor tartani kell az ívet félútig, majd onnan kezdeni a másik ívet a másik irányba. A pályát itt is használd ki teljes szélességében. Ha valahol hamarabb kezdesz elfordulni, az a hely majd a másik oldalt hiányozni fog. Tekints előre, forogjon a fejed, vidd a tekinteted oda ahova fogsz menni, a kormányt szintén határozottan kezeld.
Mennyire előre tekints? Olyan 180-270 fok közt a köríven. ( Tehát, oldalt vagy magad mögé kell nézned. )

A folyosó

Itt is fontos, hogy hova nézel. Nézz egyenesen előre, ne a bójákat nézd a kerék előtt. Egyensúlyozni nem csak a kormánnyal tudsz, a felső testedet is bevetheted, így nem kell félni, hogy kanyarodsz a folyosóban.

Fékezés

Mindíg csak finoman a fékkel. Első fék nagyon erős a motorokon, ésszel kell adagolni. Lassan húzd be, fokozatosan egyre erősebben fékezz és amikor már lelassult a motor elkezdheted felengedni. Kanyarban, fordulókban csak a hátsóféket használd. A rutinpálya, a tanuló motorokon alapjáraton teljesíthető könnyedén, így nem kell kuplunggal, fékkel játszani.

Motor tolása

Mit tegyél, hogy ne told el a legelején? Motort mindíg tartsd függőlegesen, illetve tolás közben minimálisan mindíg döljön feléd. Ha nem feléd dől, akkor nem tudod visszahúzni egy adott pont után, és magával ránt. Ha feléd dől akkor sokáig meg tudod tartani, mert ebben az irányban ki tudod támasztania testeddel.

Gyakorolás

Gyakorolj minél többet, mert minden nagyobb kihagyás után felejtesz. Több évnyi motorozás után is, egy téli szünet nyomot hagy a rutinon. 1 hét kihagyás az elején soknak számít, legalább heti 2-3 alkalommal ha tudsz gyakorolj a tanpályán. Mindenki más ütemben fejlődik, hagyj időt magadnak megtanulni, begyakorolni a dolgokat.

Zárszó

Nem állok ott a pálya mellett, hogy a konkrét tanácsot tudjak adni, kérd meg az oktatódat, hogy segítsen, ő lát téged kívülről.
Légy türelmes magaddal, pár alkalom alatt nem lehet megtanulni motorozni. Ha már megy a rutin pálya, sőt még a jogosítvány is megvan még mindíg nem fogsz tudni motorozni. 5 méteren meg lehet fordulni a legtöbb motorral, míg a rutin pályán ez 7 méter volt. Vészfékezni sem tanítottak meg, pedig igen kritikus képesség. Vizsgán 50 km/h-ról 12 méter alatt kell megállni, míg 7 métert lehet hozni a legtöbb motorral, és még sorolhatnám a dolgokat. Jogosítvánnyal megnyílik a lehetőség az igazi gyakorlásra. Én is még mindig gyakorlok 🙂

Kérdésed van keress minket.

Friss jogosítvánnyal rendelkezőknek mindenképp ajánlok egy vezetéstechnikai tréninget és sok-sok motorozást.

Dani, RR

Pályarajzok, Újabb NKH dokumentumokban nagyon rossz minőségűek, így ezek a régi rajzok. Eltérés csak a 24 méteres szakaszban van, 2×12 méterre bontva:

Forrás:  NHK.gov.hu , NHK

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük